Dieta na wzmocnienie odporności

dieta na wzmocnienie odporności

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonej aktywności wirusów i bakterii, a co za tym idzie zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Aby ustrzec się przed nieprzyjemnymi skutkami infekcji wirusowych, warto wzmacniać swoją odporność poprzez odpowiednią dietę, oraz stosowanie naturalnych składników wzmacniających organizm, takich jak różnego rodzaju zioła na wzmocnienie odporności.

Zioła w ochronie zdrowia

Matka natura dostarcza nam mnóstwo naturalnych składników, które pomagają bronić się przed wirusami. Najpopularniejsze zioła na wzmocnienie odporności to piołun, dziurawiec, bylica, pokrzywa, tymianek, kurkuma, kolendra, rumianek, szałwia, mięta, melisa, majeranek czy skrzyp polny. Istnieje mnóstwo zapomnianych ziół, które regularnie stosowane mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zdrowie prosto z natury

Oprócz stosowania dobroczynnych ziół ważna jest odpowiednia dieta na wzmocnienie odporności. Surowe warzywa i owoce, zawierające mnóstwo składników mineralnych i witamin powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Ponadto należy wykluczyć żywność przetworzoną, konserwową, znacznie ograniczyć podaż cukru, a także spożywać produkty z mąki pełnoziarnistej. Jak wiadomo, zdrowie bierze się od środka, dlatego warto dbać o kondycję układu trawiennego, a zwłaszcza jelit, które to odgrywają ogromną rolę w budowaniu odporności.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zdrowa dieta i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz